Yes, scattering ashes is legal in many locations, but you must follow the rules for that exact spot. Cremated remains are the processed bone fragments left after cremation, often called ashes. Ocean, park, state, and private-property rules set where you can scatter, who must give permission, and how far from shore or water you must be. Check the local rule before you gather family or book travel.
Table of Contents
- Can You Scatter Ashes in the Ocean?
- Do National Parks Allow Scattering?
- What Are California's Land and Beach Rules?
- What About Airplanes and Private Businesses?
Can You Scatter Ashes in the Ocean?
Federal law allows any family to scatter cremated remains in the ocean at any depth if burial occurs at least three nautical miles from land under EPA's general permit. According to the U.S. Environmental Protection Agency, that permission comes from 40 CFR 229.1, described in EPA's Burial at Sea guidance.
After an ocean scattering, the person in charge must notify the EPA Region from which the vessel departed in writing within 30 days. According to the U.S. Environmental Protection Agency, the report must include EPA's Burial at Sea guidance:.
- decedent name, date of scattering, latitude and longitude, and distance from shore
- vessel departure point so the correct regional office receives the notice
Do National Parks Allow Scattering?
Scattering in U.S. national parks is prohibited without a permit under 36 CFR 2.62, with each superintendent setting conditions.
According to the National Park Service, families must get park approval first and follow site limits in Rocky Mountain's scattering guidance. Rocky Mountain, for example, requires sites away from developed areas and at least 200 feet from water. That pattern matters for planning: contact the specific park early, ask where scattering is allowed, and expect limits near trails, buildings, overlooks, and water.
📨 Get Free Funeral Cost Guides Alerts
Free · No spam · Unsubscribe anytime
What Are California's Land and Beach Rules?
California requires written permission from the property owner or controlling agency before scattering on land you do not own. According to the California Department of Parks and Recreation, remains must be non-distinguishable to the public with no container left behind, explained in California's scattering rules.
California also bars scattering from bridges or piers, in lakes or streams, or within 500 yards seaward of the shoreline. According to California State Parks Great Basin District guidance, a favorite beach cannot be used directly and families must charter a boat offshore, as stated in the district scattering application.
What About Airplanes and Private Businesses?
Scattering from an aircraft is legal when only loose ashes are released and they create no hazard to persons or property under FAA rule 14 CFR 91.15. The ground location overflown must still allow scattering, so air release does not override a park, state, or private-property ban.
Scattering on private commercial property without owner permission, such as Disneyland rides, is unlawful and treated as a biohazard. Disney says offenders are escorted off and areas receive HEPA cleanup.
You Might Also Like
- Can You Take Ashes on a Plane? TSA Rules Explained
- What to Do With Ashes After Cremation: Your Options
- How Much Does Cremation Cost With or Without a Service?