Cash advance items are goods and services your funeral home buys from someone else on your behalf — cemetery fees, flowers, obituary notices, certified copies of the death certificate, clergy honoraria, musicians, crematory charges. Under the Federal Trade Commission's Funeral Rule, a funeral home is allowed to charge you more than it paid for those items, but it must tell you that it is doing so. That disclosure requirement is the whole protection, and it is narrower than most families expect. The Rule governs what has to be written down; it does not cap the markup, and it does not require the funeral home to show you the actual invoice from the florist or the cemetery.
Table of Contents
- What counts as a cash advance item
- When a markup must be disclosed
- How much can a funeral home add?
- Which items you can buy yourself
- Reading the itemized statement
- Where to take a complaint
- Frequently Asked Questions
What counts as a cash advance item
The FTC defines cash advance items as goods or services the funeral provider arranges for you but does not supply itself. The Rule's own examples include cemetery and crematory services, pallbearers, public transportation, clergy honoraria, flowers, musicians or singers, nurses, obituary notices, gratuities, and death certificates. The practical test is who performs or supplies the thing. A viewing in the funeral home's chapel is the funeral home's own service and belongs under its priced goods and services.
The grave opening at the cemetery is a third party's charge, passed through to you. The distinction matters because the two categories appear differently on your paperwork. The funeral home's own charges must be listed on its General Price List with set prices. Cash advance items vary by vendor and occasion, so they appear as estimates until the actual amounts are known, and the Rule permits "good faith estimates" with a later written adjustment.
When a markup must be disclosed
Section 453.3(f) of the Funeral Rule makes it a deceptive practice to represent that the price of a cash advance item is the same as the funeral home's cost when it is not. If the home marks the item up, or receives a rebate, commission, trade discount, or refund it keeps, it must disclose that fact. The disclosure appears on the itemized statement of funeral goods and services selected — the written total you receive before you pay.
The Rule's model language reads: "We charge you for our services in obtaining: (specify cash advance items)." Some statements instead carry a line noting that the price of certain items includes a service fee. Read that line carefully, because it is easy to skim past. A phrase like "we charge for our services in obtaining cash advance items" is not boilerplate — it is the legal notice that the numbers beside those items are not the vendor's numbers.
How much can a funeral home add?
The federal Rule sets no ceiling. It requires honesty about the existence of a markup, not restraint in its size. A funeral home that discloses properly can charge a flat handling fee, a percentage, or simply quote a higher figure than it paid, and remain compliant. A handful of states impose tighter limits through their own funeral or cemetery laws, and some state boards require that cash advance items be billed at actual cost or with an itemized service fee.
Because this varies, the reliable move is to ask the funeral director directly: "Are any of these items marked up, and by how much?" A disclosed markup is lawful; a refusal to answer a direct question tells you something too. There is a second, quieter reason markups exist. The funeral home is often fronting the money — paying the cemetery, the newspaper, and the clergy before your insurance or estate funds arrive — and carrying that cash and the administrative work has a real cost. That does not make every markup reasonable, but it explains why a service fee is not automatically improper.
Which items you can buy yourself
Most cash advance items are things you can arrange independently, and doing so removes the markup entirely. The usual candidates: Cemetery and crematory charges are the main exception. Those go to a specific institution on specific terms, and the funeral home's coordination is hard to replace.
Ask whether you can pay the cemetery directly; many will accept payment from the family, which cuts the intermediary out. Be realistic about your own capacity. Making six phone calls in the week after a death is not free, and a family handling a funeral from another state may reasonably decide the fee buys something worth having. The point is that it should be a choice you make knowingly.
📨 Get Free Funeral Cost Guides Alerts
Free · No spam · Unsubscribe anytime
- **Flowers** — order from a local florist and have them delivered to the funeral home.
- **Obituary notices** — newspapers and online outlets take submissions directly from families; the funeral home's convenience here can be substantial, but so can the fee.
- **Certified death certificates** — order from the county or state vital records office. Decide how many you need first; banks, insurers, and title transfers each want their own copy.
- **Clergy honoraria and musicians** — pay the officiant or organist yourself, which is often more appropriate anyway.
- **Catering and reception costs** — frequently billed through the funeral home with a service charge attached.
Reading the itemized statement
The Funeral Rule entitles you to an itemized statement before you pay, listing every item you selected and its price, with a total. Cash advance items must be identified as such, with the markup disclosure if one applies. If the amounts are estimates, that must be clear. Work through the statement line by line and sort it into two piles: charges from the funeral home, and charges that originate somewhere else.
For the second pile, ask what the vendor's actual charge is. If a figure has been rounded up noticeably from a published amount — a newspaper's obituary rate, a county's per-copy death certificate fee — that gap is the markup. Keep the General Price List and the itemized statement together. If the final bill differs from the estimate on a cash advance item, you are entitled to see the adjusted written figure, and a discrepancy you can document is far easier to raise than one you remember.
Where to take a complaint
Funeral Rule violations are enforced by the FTC, which accepts complaints at ReportFraud.ftc.gov. Undisclosed markups on cash advance items, a refusal to provide an itemized statement, or a refusal to hand over a General Price List on request are all within scope. Your state funeral board licenses the funeral home and is usually the faster route for billing disputes, since it can act against the license.
Many states also run a funeral consumer complaint process through the attorney general's consumer protection division. The nonprofit Funeral Consumers Alliance maintains state affiliates that will help a family read a bill and identify what to question. File while you still have the paperwork. Keep the General Price List, the itemized statement, any estimate you were given, and receipts for anything you paid a third party directly — that last set is what proves a gap between what the vendor charged and what you were billed.
Frequently Asked Questions
Is a markup on cash advance items illegal?
No. Federal law permits it as long as the funeral home discloses that it charges for its services in obtaining those items, or that the price includes a service fee. It becomes a violation when the home implies the price is its own cost while quietly adding to it.
Can I ask to see the invoice from the florist or cemetery?
You can ask, and some funeral homes will show you. The Funeral Rule does not require them to produce the underlying vendor invoice — only to disclose that a markup or commission exists.
What if a rebate or discount comes back to the funeral home after I pay?
The Rule covers that. If the home receives a refund, discount, or rebate on a cash advance item and does not pass it to you, that must be disclosed in the same notice as a markup.
Do cash advance items count toward the figures on the General Price List?
No. The General Price List covers the funeral home's own goods and services at set prices. Cash advance items are third-party charges and appear separately on the itemized statement, often as estimates.
You Might Also Like
- Casket Resale Rules: Can a Funeral Home Refuse a Third-Party Casket?
- What to Do If a Funeral Home Won’t Give You an Itemized Price List
- What Happens to a Prepaid Funeral Plan If the Funeral Home Closes?